Afscheid nemen bestaat niet

on

Ik ga wel weg, maar je verlaat je niet.

Marco zong het zo mooi. Vaak passeert het dan ook de revue in de kerk of bij een afscheidsviering. Liedjes zijn een heel mooie manier om te verwoorden waartoe we op zo’n momenten niet bij machte zijn, overmand door emoties, tranen en een stokkende stem.

Als volwassene weten we dat, beseffen we het en kunnen we dit verlies plaatsen. Voor een kind is het echter een nieuwe gebeurtenis die duiding vergt. Het zijn emoties die moeilijk te plaatsen zijn en een situatie die heel veel vragen oproept.

Op 11 maart moesten we afscheid nemen van #mamatoch haar grootmoeder. 3,5 jaar na mijn grootvader was het de tweede keer dat #demeneertjes geconfronteerd werden met het eindstation van het leven. De vorige keer had dit een enorme impact op #meneertjenummer1, die ondanks zijn leeftijd op dat moment (4 jaar en een maand) heel wat heeft binnengenomen van wat er allemaal op hem afkwam.

We communiceerden vrij open in alles (we houden er niet van om dingen te verbloemen en zijn nogal nuchter in dergelijke zaken) en staken ons verdriet niet weg. Heel open praatten we over wat er gebeurd was en haalden we herinneringen op. Tot op vandaag heeft dit een zeer blijvende impact gehad op wie hij is en hoe hij met de dingen omgaat. Jaren na datum kan hij soms overmand worden door emoties en terugdenken aan zijn Opa van de zee.

#mamatoch kreeg bij de begrafenisondernemer het boekje “Vaarwel” door Nathalie Slosse mee van uitgeverij Van Halewyck. Een prachtig invulboekje die het mogelijk maakt om herinneringen die kinderen hebben aan de overledene, neer te schrijven. Zo kunnen ze dit stelselmatig doen en creëren ze een uniek en persoonlijk naslagwerk.

Getriggerd door dit fantastische boek vroeg ik vorige week in mijn stories op Instagram welke andere boeken kinderen kunnen helpen met het omgaan met verdriet en afscheid nemen an sich. Ik heb nog geen tijd gehad om deze allemaal te bekijken, maar ik wou dit toch al delen met jullie zodat jullie er ook iets aan hebben.

Dikke merci aan iedereen die gereageerd heeft. Heb je zelf nog een mooie aanvulling, reageer dan onder deze blog, per mail naar hello@papatoch.be of via social media en dan vul ik deze lijst verder aan.

Ook deze lijst van begrafenismuziek wil ik jullie niet onthouden, ook hier, vul gerust aan:

 • Scala – Seashell
 • Coldplay – Everglow
 • Dust in the wind
 • Ed Sheeran – Supermarket flowers
 • The starlings – Mine
 • Danny Vera – Rollercoaster
 • Bart Peeters – Wat nog komen zou
 • The common linnets – Calm after the storm
 • Jamie Lawson – Wasn’t expecting that
 • Dua Lipa – Homesick
 • The Chemical Brothers – No geography
 • Nick Cave – Into my arms
 • Simon & Garfunkel – Sound of silence

Ondertussen hebben we deze week door het Corona virus in intieme kring afscheid kunnen nemen. De zon straalde, prachtige foto’s passeerden de revue en ongelofelijk warme teksten werden naar voor gebracht door haar kleindochters tijdens de viering.

Merci Simone, het was een eer je gekend te hebben, jij straffe madam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.