Vaarwel clickbait

Deze blog bespaart u het lezen van drie vierden van de dagelijkse krantenartikels.

Zo kan u nog meer tijd vrijmaken om hier wat rond te neuzen en alle blogs die ik ooit geschreven heb te lezen.

Geen dank.

Graag gedaan.

Bon, daar gaan we:

Ik hoef jullie niks wijs te maken. Een clickbait artikel start met een duidelijke hook, een haak zo je wil in het Nederlands, een kapstok quoi. Iets herkenbaar dus. Het moet uiteraard de aandacht trekken. Verder staat er in de eerste alinea van het artikel niets wereldschokkends. Hooguit een verwijzing naar de hoofdbrok die eronder aan bod komt. Met mogelijk een kwinkslag naar wat de oplossing van het vraagstuk zou kunnen zijn, maar duidelijk te eenvoudig om dé oplossing te zijn. Het waarom van het artikel. De reden waarom het geschreven is.

Paginavulling is officieel niet het correcte antwoord.

Ik zei het hier boven al. Niets wereldschokkends dus, die eerste alinea. Wat kader. Niet meer dan dat. En toch is een mens getriggerd om verder te lezen. Honger om een oplossing te lezen voor het ogenschijnlijk grote probleem. Een probleem dat dan weer veel groter is gemaakt dan het eigenlijk is of ooit zou kunnen worden. Dat beseffen we op dit moment uiteraard ook. Een probleem dat er overigens vroeger ongetwijfeld niet was. Of waarvan men er nooit had bij stilgestaan dat het een probleem was, laat staan zou kunnen worden.

In dit stuk van de tekst volgt dan een opsomming van allerlei “oplossingen” voor het gestelde probleem. Oplossingen die eigenlijk geen oplossingen zijn, maar de meest voor de hand liggende zaken waarmee je geconfronteerd wordt wanneer het “probleem” zich stelt. Deze worden logischerwijs genummerd van 1 tot 3 wanneer het om 5 punten gaat. En voorzien van een kort stukje duiding om aan te geven waarom dit toch echt dé beste oplossing ooit is. (NOT!!!)

Ze worden gevolgd door puntje 4 en 5 die er van heel erg ver bijgesleurd zijn, maar eigenlijk al geen oplossing meer zijn van het gestelde probleem. Maar wat is een clickbait artikel van 5 oplossingen zonder de obligatoire oplossingen 4 en 5. Het zou volledig bij het haar gegrepen zijn om te stoppen bij 4.

Tot slot volgt een samenvattende regel van de non-oplossingen. En een bemoedigend woordje voor jou als lezer. Dat je nu het probleem probleemloos kan tackelen. Met als allerlaatste uitsmijter nog een banalisering van het gestelde probleem.

Zo.

Clickbait artikel klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.