Actie-neutraal

Weet je wat vreemd is? Teksten die je zelf hebt geschreven na enkele jaren opnieuw lezen. Zeker met een geheugen als het mijne. Dan denk je, hmmm, deze tekst ken ik precies, maar waar gaat het weer heen? Wat is de clue in dit verhaal?

Op dat moment ontspint er in mijn hoofd een kluwen van mogelijke verhaallijnen waar menig ontwarrer (is dit een woord? Hallo, ik ben Thijs, freelance ontwarrer, ik hak uw knopen door. Figuurlijk, want anders was ik niet de geknipte persoon voor uw warboel) een vette kluif aan heeft voor dagen.

Het zoeken naar die mogelijke clue heb ik inmiddels stopgezet. Ik zou dan ook beter moeten weten. Meestal bevatten de verhalen die starten met “Weet je wat vreemd is?” helemaal geen clue.
Die verhalen werken puur anekdotisch, het is een herhaling van wat in het verleden al geweest is. Een constatatie, vaststelling zo je wil, van feiten waar de verteller daarop volgend een mening over geeft, refererend naar zijn waardekader. Dat valt dan nog eens buiten het normale voor hem of haar, anders wordt het niet als vreemd bestempeld of gelabeld.

Dergelijke vraag zorgt dan ook voor een inzicht over de verhalende persoon. Wat je daarmee doet is jouw zaak. Daar ik die persoon ben in deze. Stoppen jullie mensen in hokjes? En als je dat doet, is dat een definitief iets of zijn er schuifdeuren tussen jullie vakken?

Gebruik je vaak dergelijke zinnen:

“Ik had het gedacht, het is een … , eens een … , altijd een …” (vul zelf een hokjestitel naar keuze in)
Tuurlijk, dat is typisch voor een … (groep waartoe deze persoon behoort)
Ben jij eerder een … of een … (beperkende groepen waaruit een keuze moet worden gemaakt door de geadresseerde)

Ik heb het daar namelijk af en toe moeilijk mee. Om de actie of de daad te beoordelen om de actie of de daad en dat waarde-oordeel niet te laten afhangen van de persoon die de actie of daad uitvoert. Ben jij actie-neutraal? Zijn jouw gedachten niet gekleurd of bevooroordeeld? Kan je los stappen van de voorgeschiedenis?

Het is zo’n vuil beestje wanneer je er bewust van bent, maar o zo makkelijk om in te vervallen denk ik.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Joni | HFDST 3 schreef:

    Nagels met dikke koppen hier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.