Zwangerschap voor mannen – Deel 3

Er is al heel wat geschreven over zwangerschappen. Vooral vrouwelijke ongemakken voor, tijdens en na de zwangerschap komen uitgebreid aan bod. De boekjes staan er vol van en het internet krijg je niet op een week uitgelezen wat het onderwerp betreft.

Hier onder kan u deel 3 lezen in mijn queeste naar meer transparantie en kennis voor papa’s in spé. Zodat ze weten wat hen te wachten staat. Voor, tijdens en na de zwangerschap van hun partner. Waar zullen zij mee te maken krijgen? Zwangeren ze mee met de vrouwen? Hoe is hun nachtrust voor, tijdens en na? Wat zijn hun ongemakken? En vooral, hoe snel recupereert hun hand na de bevalling van hun lieftallig vrouwtje?

In deel 1 las je hoe het ontdekken van de zwangerschap kan verlopen. De verschillende mogelijkheden die er zijn en hoe dit er bij ons aan toe ging. Deel 2 gaf enkele tips voor toekomstige vaders. Wat wel en wat niet te doen bij een zwangerschap.

In deel 3 neem ik jullie mee naar de aanloop van de bevalling en meer bepaald de zwangerschapslessen.

Als papa to be probeer je zoveel mogelijk samen door te maken met jouw partner. Je leest over de verschillende stappen in de zwangerschap, hoe groot de embryo is na x aantal weken, wat de mama voelt, waar je moet op letten, … Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik meestal niet verder raakte dan het eerste hoofdstuk. Ik werd echter wel perfect op de hoogte gehouden door mijn vriendin die zo lief was haar opgedane kennis te delen. Ik krijg opeens een flashback naar mijn studententijd…

Daarna kregen we het voorstel van de gynaecologe om de zwangerschapslessen in het ziekenhuis te volgen. Onwetend als we waren gingen we hierop in. In een ruimte vol bolle buiken (zonder twijfel allemaal vrouwen die voor het eerst zwanger waren) keken we wat onwennig naar elkaar. In verschillende sessies werden alle stappen overlopen. Van een stukje anatomie betreffende de weg naar het licht van de baby over waar je jezelf moest aanmelden in het ziekenhuis wanneer je buiten de conventionele uren zou moeten bevallen tot het oefenen van de ademhaling.

Wat me vooral is bijgebleven is dat laatste. Twintig zitballen, tien partners en 10 vrouwen met een inwendige zitbal. Gepuf, geblaas en gekreun gedurende een klein uur. Concentratie en sérieux bij de deelnemende koppels. Ongeloof, verwarde blikken en binnenpret bij onszelf. Het leek meer op een candid camera aflevering dan iets anders. Je verwacht gewoon elk moment dat Ashton Kutcher komt binnengestormd met een horde camera’s achter zich en luidkeels roept: YOU ARE PUNK’D my man! You totaly bounced it to pieces!

Echt waar, ik heb ze gevonden!!! De enige 9 vaders die in zo’n situatie niet in de lach schieten! Ze zaten allemaal samen in onze zwangerschapslessen! Hoe groot is de kans dat dit voorvalt? Er zijn er maar 9 zonder enig gevoel voor situatiehumor en ze zitten dan nog eens allemaal samen in één ruimte. Ik had op dat moment op de lotto moeten spelen.

Ik heb het toen niet gedaan, maar enkele weken later had ik alsnog het grote lot gewonnen. Dankzij de zwangerschapslessen was de bevalling een fluitje van een cent*.

*nvdr: Het zou kunnen dat Mama toch iets anders beweert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.