Schrijftips – Deel 1

on

In een vorige blogpost uitte ik mijn dank omdat jullie zo bijzonder zijn.

De reacties waren hartverwarmend. Ik besloot dan ook om er een kleine rubriek van te maken. Waar ik iets meer inzicht geef in hoe dit alles op jullie scherm terecht komt.

Niet dat dat een standaard is, maar mogelijk kan het sommigen onder jullie wel helpen die af toe ook een woordje neerpennen.

Ik moet eerlijk zijn, soms komt er helemaal niks op papier.


Andere keren, zoals deze avond, ben ik bezig aan mijn derde blogpost.


Dan stroomt het er uit en kunnen mijn vingers amper volgen wat er in mijn hoofd omgaat. Dat zijn zalige momenten. Vooral omdat ik op voorhand niet nadenk over mijn blogs. Daardoor kunnen verhalen plots een heel andere wending nemen dan het oorspronkelijke idee en de uitwerking daarvan die voor de hand zou liggen.

De grootste tip die ik kan geven en die heb ik ook gewoon al verschillende keren ergens anders gehoord en gelezen: schrijf, schrijf, schrijf. Zet woorden op papier (op jouw pc, klinkt nog altijd niet zo goed als dingen op papier zetten, ook al is het oubollig), laat je gedachten de vrije loop. Soms denk je dat je geen inspiratie hebt, maar dat is zever. Stierenstront (of wordt dit niet vertaald?). Geloof dat niet! Er gaat vanalles door je hoofd. Door blind te typen en die gedachten toe te laten kom je na een tijdje in een verhaal terecht, dat puur en oprecht is. Waar niet te lang over nagedacht is en waar je, of je het nu wil of niet, een ei over wil leggen.

Daarnaast vind ik de stukken waar ik niet aan moet sleutelen, die er in één keer uitvloeien, de beste blogs. Wanneer er, en dan kan ik alleen voor mezelf spreken, teveel aan geschaafd moet worden, dan zit er iets niet juist en kan ik meestal zelfs beter de volledige blog weggooien.


Wat ik ook een goeie tip vind: Kill your darlings. Ik volgde ooit een opleiding voor copywriter in Brussel. Het was de leraar zijn motto.

Kill your darlings.

Schrap.

Schrap!

SCHRAP!

Dat je moet schrappen! Wist je het al?


Het gaat nog meer op voor marketingteksten natuurlijk. Wat je in 1 woord kan zeggen, hoef je niet in een zin te gieten. Gebruik beeldspraak. Het is minder voor de hand liggend, maar geeft zoveel meer kleur en inhoud aan jouw tekst.

Als leestip hiervoor geef ik jou het laatste boek van Wouter Deprez mee: Bloemen, bijen & borstbollen.

Ik heb het in één ruk uitgelezen.

Zijn vorige boek ook trouwens, zeker voor jonge ouders is dat een aanrader:
Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen.

Tips voor prachtige boeken over het ouderschap mogen jullie hieronder kwijt, ik ben benieuwd!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Goofball schreef:

  Schrappen….

  Mja, dat moet ik echt leren. Niet echt mijn talent :p

  Like

 2. natuurlijksofie schreef:

  Ik ben het hier deels mee eens. De woorden laten stromen zorgt voor een vlot leesbare tekst maar als je echt inhoudelijk iets wil brengen moet je daar toch wat over nadenken en structuren.

  Like

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik vind je foto’s grappig en geweldig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.