Zwangerschap voor mannen – Deel 2

Er is al heel wat geschreven over zwangerschappen. Vooral vrouwelijke ongemakken voor, tijdens en na de zwangerschap komen uitgebreid aan bod. De boekjes staan er vol van en het internet krijg je niet op een week uitgelezen wat het onderwerp betreft.

In deze blog kan u deel 2 lezen in mijn queeste naar meer transparantie en kennis voor papa’s in spé. Zodat ze weten wat hen te wachten staat. Voor, tijdens en na de zwangerschap van hun partner. Waar zullen zij mee te maken krijgen? Zwangeren ze mee met de vrouwen? Hoe is hun nachtrust voor, tijdens en na? Wat zijn hun ongemakken? En vooral, hoe snel recupereert hun hand na de bevalling van hun lieftallig vrouwtje?

In deel 1 las je hoe het ontdekken van de zwangerschap kan verlopen. De verschillende mogelijkheden die er zijn en hoe dit er bij ons aan toe ging.

Deel 2 in de reeks Zwangerschap voor mannen geeft jullie nuttige tips & tricks voor tijdens de zwangerschap en de bevalling. Ik geef het jullie maar mee mannen. Zoals je weet leg ik niks op. Doe je eigen ding, maar weet dat ik twee ervaringen achter de rug heb en mogelijk tegen één of meerdere van onderstaande tips heb gezondigd met de nodige gevolgen…

Tip 1: DON’T MENTION THE PAIN

Weinig tot geen appreciatie of begrip voor de opmerking:

“Die bevalling, dat gaat echt pijn doen volgens mij!”

Meerdere keren geprobeerd, telkens zonder succes. En het lag niet aan mijn vriendin, want ook andere zwangere vrouwen uit mijn omgeving konden deze opmerking maar weinig smaken. Eerlijkheid wordt niet altijd geapprecieerd mannen. Toch niet in deze omstandigheden.

Geef hen een klein beetje hoop.
Zeg dus liever:

Soms kan ik ook moeilijk naar het toilet gaan, maar als ik echt hard mijn best doe, dan lukt het wel, even op de tanden bijten en klaar!

Hoe je jezelf uit deze situatie zal kunnen praten waarbij er ongetwijfeld door de zwangere vrouw gevraagd zal worden of je nu net jullie baby met faeces vergeleken hebt, daar ben ik oprecht benieuwd naar. Maar dat zijn zorgen voor later. Reacties zijn evenwel welkom onder deze blog. Succes!

Tip 2: GEEN GRAPJES TIJDENS DE WEEËN.

Humor is een uitstekende manier om de spanning weg te nemen bij een bevalling. Kies echter jouw moment goed uit. Zo kan ik jou meegeven dat tijdens een wee een grapje maken of tijdens het persen niet altijd in dank wordt afgenomen. Zelden wordt iemand neergebliksemd in gebouwen, maar mochten ogen dit effectief kunnen, dan krijg je net een iets donkerder kleurtje.

Zoals wijlen Johan Cruijff echter zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”. Je bent na de blikseminslag direct op de beste plek om de eerste verzorgingen te krijgen. Tenzij het gaat om een thuisbevalling natuurlijk. Dan zal je zelf jouw wonden moeten likken.

Wel niet echt likken natuurlijk, want dat zou een wrange smaak kunnen geven in de mond. Verbrand vel is niet het beste stukje. Niet dat ik hier ervaring mee heb of er kannibalistische neigingen op na hou. Denk dat nu vooral niet. Het was gewoon een overpeinzing die ik bij mezelf maakte.

Oh jong, het is al goed.
Test het dan zelf.
En laat het mij weten hier onder.

Tip 3: FILM DE BEVALLING NIET!

Ok.
Dit is een persoonlijke mening. Ik dacht, ik gooi er even een eigen mening tegenaan. Het is dan ook een persoonlijke blog. Man, alsof ik me telkens moet verantwoorden omdat ik een eigen mening geef. Het is maar een mening. De mijne welliswaar. Maar toch.

Mijn visie:

De bevalling is een enorm intens moment.

Dit wil je niet doormaken turend door een cameralens. Tenzij je de cameraman of -vrouw bent van het programma Nieuw Leven. Doe het dan wel, want jongens, wat een prachtige beelden schotelt die voor!

En toch, het is naast een intens, ook een intiem moment.

Meestal heb je al voldoende aan de vroedvrouw(en), verpleegkundige, gynaecoloog en na de geboorte de pediater, jouw partner en jezelf in de verloskamer. Persoonlijk zou ik daar geen cameracrew bij willen. Maar wie ben ik?

En.

Eerlijk is eerlijk, ik denk dat ik zelf misschien 10 seconden zou kunnen filmen alvorens de camera samen met mezelf de grond zou kussen. Je herinnert je waarschijnlijk het bevallingsverhaal van meneertje nummer 1.

Wil je dit moment toch vereeuwigen op beeld, bespreek het dan goed op voorhand met jouw partner. Zij is namelijk het hoofdpersonage, althans tot de geboorte voltrokken is.

Daarna moet ze het hoogste schavotje delen met jullie gezamenlijke meesterwerk.

img_2860

Een extra tip: kikvorsperspectief is niet de meest aangewezen filmpositie.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Grapjes tijdens de bevalling vond ik ook niet zo grappig inderdaad… En wat ik ook niet zo geschikt vond was dat mijn man beweerde dat hij het net zo zwaar had als ik. Hij wil nu nog steeds niet toegeven dat een bevalling doorstaan toch wel iets erger is dan er naast staan ; ) Ook al wil ik best geloven dat het lastig is om iemand pijn te zien lijden.

  Like

  1. Papa toch schreef:

   We zullen het nooit weten Liesje. Laat het ons op een gelijkspel houden en samen genieten van wat al dat afzien heeft voortgebracht 😉

   Like

 2. liesellove schreef:

  Ok, ik vind deze post echt hilarisch! Klopt ook helemaal wat je zegt, als ik het zo bekijk vanuit de kant van de vrouw 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.