Mik, Mak & Mon

on

Een raadseltje om van start te gaan met deze blog

Baby’s laten ze vaak en af en toe zijn ze extreem dankbaar wanneer je hen er bij helpt, zoals je hier kon lezen. De vrijkomende geur is iets minder aangenaam.

Wat is het?
Nog geen idee?
Een volgende tip:

Mensen verwijzen wel eens naar een beroep dat met uitsterven bedreigd is of mogelijk zelfs niet meer bestaat ondertussen (mijn herinneringen nemen soms de bovenhand ten opzichte van de werkelijkheid, mocht het beroep nog bestaan, laat het me dan even weten in de commentaren hier onder). Meestal komt de verwijzing wanneer er weinig gelijkenis te vinden is qua uiterlijk tussen één van de ouders en hun kleine spruit(in) (is spruitin een woord? Het klinkt alvast niet slecht. Ik neem het op in mijn woordenschat, SPRUITIN, ik voel er nu al woordliefde voor).

Wat is het?
Ik denk niet dat ik het nog duidelijker kan omschrijven…

Juist!

De Melkboer 

(er was al een kleine tip te vinden bij het lezen van de titel natuurlijk lieve kijkbuisvriendjes uit de jaren ’80)

Bekijk even onderstaande fragment en check de speciale effecten die gebruikt werden in die tijd.

Uuuuuuren kijkplezier!

Het aloude beroep van melkleverancier aan huis. Fantastisch concept. Zo had je ook een groente- en fruitboer en visboer aan huis. Zijn er nog andere zaken waarmee ze bij jullie tot op de stoep kwamen?
Je kon jouw mandje of bak (afhankelijk van de grootte van het melkverbruik) met glazen flessen aan de voordeur plaatsen en de melkboer zorgde voor nieuw gerief wanneer hij aan de deur passeerde. Één keer per week werd dan een afrekening gemaakt wanneer hij passeerde op een tijdstip waarop de bewoner van het huis thuis was.

Op vandaag is het hele concept niet meer denkbaar door de massa tweeverdiener-gezinnen. Zonde dat deze ambachten daardoor verdwenen zijn.

Bij ons in de streek hadden we een volksfiguur die de taak van melkboer op zich had genomen. Een jonkman zoals ze in de volksmond mannen noemen die niet getrouwd zijn en nog thuis wonen.

De man was begin de 50, of zo zit het toch in mijn hoofd. Het was echter een publiek geheim dat hij kaal was. Altijd had hij zijn pruik op samen met een petje. Nu moet je weten dat de pruiken in die periode nog niet de afwerking hadden die we nu kennen. Het was op zijn minst opzichtig te noemen. Hoe meer je er op lette, hoe prominenter de pruik leek. In mijn gedachten had hij zijn pruik soms achterstevoren aan. Het was dan ook iets abstract en vreemd om als kleine patotter iemand met een pruik te zien rondlopen. Ik snapte toen niet waarom iemand zijn kale knikker zou willen verstoppen.

Het maakte voor mij helemaal niet uit, want de man in kwestie was heel vriendelijk en we kregen altijd een aai over onze bol toen we hem hielpen om de melk van zijn bestelbusje naar onze voordeur te dragen. Of misschien wou hij even checken of wij ook een pruik droegen bedenk ik me nu net…

Zo, ik wou dit brokje nostalgie en met u delen, het werd u dan ook met plezier aangeboden door een melkdrinker.

papatoch.be - Mik, Mak & Mon

Voila!

Het is er uit.

Ik heb me ge-out als melkdrinker.

Ik hoop dat dit voor velen een voorbeeld kan zijn in een wereld die gedomineerd wordt door koffiedrinkers, waar koffiebars op iedere straathoek en soms zelfs in het midden van de straat als paddenstoelen uit de grond rijzen. Waar barista’s de meest prachtige creaties maken.

Laat van jullie horen.
Ik weet zeker dat ik niet alleen ben!
Zorg voor wat tegengewicht en schreeuw samen met mij:

“WIJ WILLEN HET MELKHUISJE TERUG!”

Sorry, de nostalgische bui blijft duren…

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Christophe schreef:

  Neen, dank je, enkel melk in bereidingen zoals puree. Of chocomelk 🙂

  Like

  1. Papa toch schreef:

   Het is een stap in de goede richting Christophe. Probeer je er niet tegen te verzetten. Wij van de melkcrew geloven in jou!

   Like

 2. Nathalie V schreef:

  Ik ben ook een melkmutteke zoals mijn bomma altijd zei. Ik drink liever melk dan koffie.
  By the way, in het park in Aalst staat een etablissement dat het Melkhuisje heet. Het interieur klopt niet en je kan er best wel wat anders krijgen dan milkshake, maar het is toch een klein beetje troost. Leer je kindjes vooral lachen zoals Mik en Mak 😉

  Like

  1. Papa toch schreef:

   Nathalie,
   dat lachje is inderdaad geniaal en memorabel. I’m on it!
   Sowieso probeer ik eens te passeren in Aalst als de gelegenheid zich voordoet. Ik zal jou taggen op Instagram dan 😉 Bedankt voor de tip!

   Like

 3. staat er hier niet n #melktap tussen? #rauwemelk
  http://news4all.org/verkoop-melk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.