Appelhoek

Facebook, Twitter, Blogs. Ze staan er vol van. Je leest het overal op het internet. Fiere ouders die alle strapatsen van hun kinderen delen. Ik maak er mezelf ook schuldig aan. Het zijn nu eenmaal grappige en onschuldige wezens met pure gevoelens, extreme blijdschap lost uitzonderlijk verdriet af binnen de seconde, al gaat het ook in de andere richting op.

Eens ze beginnen met spreken komen de meest grappige zinsconstructies en versprekingen op het wereldwijde web terecht. Kinderlogica en niet vervoegde werkwoorden. De linken die in een kinderbrein gelegd worden. Ik zou er mijn veters niet willen strikken…

Waar ik me echter aan erger? Alhoewel, erger is een groot woord, ik lig er niet wakker van. Daar zorgen mijn kinderen wel voor. Maar ik vind het wel erg: ouders die de versprekingen van hun kinderen herhalen. Noem mij dan maar een mierenneuker, maar telkens als mijn kinderen een werkwoord niet correct vervoegen of een woord niet juist uitspreken, dan herhaal ik het correct.

Waarom? Ik zou mezelf ongemakkelijk voelen mocht ik het woord dat ze niet juist uitspreken onophoudelijk herhalen tot ze zelf geloven dat het correct is. Waarna andere kinderen, want zo puur en eerlijk zijn ze wel, er mijn kind op zouden wijzen dat zijn uitspraak niet correct is. Omdat hij het nooit anders gehoord heeft zou deze hardvochtig volhouden dat zijn woord wél correct is. Ik wil de kopstoten en catchgrepen die op het gesprek volgen niet tellen.

Toen ik net begon te lezen, benoemde ik alles wat er te zien was van reclameborden langs de straat wanneer we er met de auto langs reden. Bakkerij De Witte, Slagerij Frank, Frituur Carlos (de lezers uit Sint-Andries weten nu dat we langs de Gistelse Steenweg reden), Appelhoek, … Appelhoek? Apotheek. Ter mijner verdediging. De apotheek lag op de hoek van de straat. De link na de eerste letters was dus snel gelegd. Vooral door de groene kleur van de reclame. Appelhoek leek logisch. Apotheek dus. Zelfde begin, midden en eindletters, maar een gans andere betekenis.

appelschil

Enkele letters herkennen en er jouw eigen woord van maken, het is iets wat me nog altijd boeit. Spelen en knutselen met woorden. Ik denk dat het daar, op dat moment onbewust begonnen is. Een schop hoog en nog maar half kunnen lezen, maar wel mijn eigen woordenwereld makend. Vol korte verbindingen in mijn bovenkamer.

Deden/doen jullie dat ook? En jullie kinderen?

Ik ben benieuwd naar jullie woordverhalen!

Gooi ze gerust hier onder.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Isabel schreef:

  Weet je, ik volg je helemaal ivm het correct aanleren van de woorden alsook het feit dat de versprekingen of eigen-woorden ook de nodige lachbuien veroorzaken. Maar 1woordje uit Marilou’s jargon behouden we als uniek: portemofeuille. Ieder van jullie zal wel dadelijk de samenstelling begrijpen. De ingrediënten zijn portefeuille en portemonnee waar ze een heerlijke portemofeuille van maakte.
  We gebruiken het met de glimlach maar ze kent het juiste woord wel zodat ik met een gerust geweten kan verder genieten van hun creaties.

  Geliked door 2 people

  1. twinterestink schreef:

   Heerlijk, portemofeuille!

   Like

 2. Karen schreef:

  Dag Thijs,
  Ik ben ook zo iemand die haar kinderen verbetert, vooral de werkwoorden zijn een voltijdse bezigheid, is het nu ik heb geloopt of ik heb gelopen, mijn oudste kan het maar niet onthouden, maar ik blijf gewoon rustig haar fouten verbeteren en hoop dat zo haar taalgevoel groeit. Een van mijn favoriete woordspelingen van mijn oudste is deze: “Pas op, mama! Dat gaat vliegwaaien!” Een mooie samentrekking van wegvliegen en wegwaaien 🙂
  Schrijf nog maar mooi verder, je blog is een genot om lezen!
  Groetjes
  Karen

  Geliked door 1 persoon

 3. Papa toch schreef:

  Karen, dat is beter dan het origineel!
  Meneertje nummer 2 gebruikt het universele “vuilkak” zowel voor vuilbak als voor vuilkar. Het is vuil, zonder meer…

  Like

 4. Leontine de Wit schreef:

  Hallo Thijs. Top, wat leuk dat je gaat bloggen voor Prachtige Mama’s. Ik houd ook van woorden en het spelen ermee 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Leontine de Wit schreef:

  Toen ik nog klein was en in Nederland woonde (woon nu al meer dan 16 jaar in Nieuw Zeeland) had ik altijd een abbelement op het zwembad hahaha. Herken het wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Papa toch schreef:

   Oh, Nieuw Zeeland, dat staat hoog bovenaan mijn lijstje met nog te bezoeken landen. Samen met Australië en Cuba!

   Geliked door 1 persoon

   1. Leontine de Wit schreef:

    Nieuw Zeeland is inderdaad prachtig. Ik woon samen met mijn man en twee kinderen 16 en 14 in Hawkes Bay op het Noorder Eiland. Ik schrijf ook (daarom volg ik met belangstelling andermans schrijfstijlen) op leontinedewit.com. Rachel van prachtige mama ’s deelde mijn voorlaatste blog op haar site (anti puber spray) mocht je het leuk vinden om te lezen 😊. Top dat je verschijnt op de prachtige mama’s site. Groetjes, Leontine

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.